Dykning - Dag 1

DAG 1

Japp, du har läst rubriken rätt; dykning.

Felix fick en fin present av sin bror, just ja, dykning +1; helt enkelt chansen att få ta ett dykcertifikat tillsammans med valfri person. Självfallet behöver man behärska både teori liksom praktik för att klara sig och kunna ta sitt dykcertifikat, men det är vi på god väg att göra. Inte bara måste vi klara oss igenom detta utan även förstå riskerna med att dyka och hur vi ska bete oss under vatten för att inte ta livet av oss, någon annan eller av det marina livet som vi befinner oss tillsammans med under havsytan. Under de närmsta fem dagarna, eller fyra återstående, kommer vi att fortsätta med detta. Det är skrämmande, roligt, det pirrar i hjärnan och dunkar i hjärtat och framförallt är det väldigt spännande och en helt ny känsla från vad man är van vid (not to mention my fear of death). Görs detta korrekt kan det bli framtida händelserika upplevelser! Iiiihhhh (förskräckt och förtjusande uttryck på en och samma gång).

Hur gick det då till idag? Jo, så här gick det:

Vi packade lite för mycket. Tänka sig att man inte behöver sin mobiltelefon när man simmar(!), det eller alla de andra hundra grejerna man tog med i väskan. Allt som behöver är lite mat, en handduk, badkläder och din teoribok (möjligtvis en penna till den eftersom svaren skall man gå igenom och därefter göra ett prov).

Dagen började med att vi packade ihop vår utrustning inför dagens dyk, vilket var svårare än trott. Det kan vara lite klurigt att veta vad för saker man ska ta med sig när man aldrig har fått göra det förut. Vi lyckades alla fem i gruppen med vår hopsamling av utrustning och därefter hade vi fyra timmars teori i lektionssalen där vi stämde av uppgifter, snackade skit, gjorde prov och hade riktigt goda skratt tillsammans.

Hopp, hej och iväg! Släpet fylldes med vår utrustning, alla satte sig i bilen och det bar av till havet där vi nu skulle få utföra flera olika moment. Det började med att vi fick byta om till badkläder, om det inte redan var gjort, sedan hoppa ner i vattnet och med hjälp av vår flytkraft ta på oss vår designerade våtdräkt. Nej, vi fick inte lov att stå på botten och ta på den utan FLYTA och ta den på oss samtidigt. Lika mycket som min kropp ville flyta ville även våtdräkten det och därmed blev det lite krux. Att försöka få i höger ben i våtdräkten när dess huva och armar flyter undertill, som i sin tur skapar förvirring på vad det är man gjort, är fasiken inte lätt inte. Helt klart är detta det mest minnesvärda idag.

Moment vi gjorde UNDER ytan var bl.a. försöka ta av lågtrycksinflatorslangen samt sätta tillbaka den, byta från snorkel till regulator och tvärtom, få hjälp av en pardykare om vi skulle få slut på luft och se till att få in vatten i masken för att visa att vi kunde få ut det igen. Pheeew, tufft!

Hjärnan är konstant på högvarv efter dagen och analyserar all teori och praktik och nu får jag ta och stänga av den så att den kan vila och må bra inför morgondagen. Hoppas jag har mod till att fortsätta detta och gå till dykarskolan imorgon bitti. Håll tummarna för mig, mina vänner. Framförallt, simma lugnt, andas kontinuerligt och håll aldrig andan!

Kommentarer

Populära inlägg